Traseu Azuga(970m) – Valea Azugii(1140m) – Valea Limbaselului(1280m) – Azuga(970m)
sursa: www.muntii-bucegi.ro
Timp: 4 – 5 ore
Caracteristici
Traseu de dificultate medie in lugul a doua dintre cele mai frumoase vai din Muntii Garbovei. Exceptand primii 200 de metri restul traseului se desfasoara pe drum forestier pietruit. Exista o singura portiune mai dificila la traversarea din Valea Azugii in Valea Limbaselului.
Recomandari
Tuturor categoriile de ciclisti cu conditie fizica medie, organizati in grupuri.
Puncte speciale, curiozitati:
Cabane turistice: Sorica, Susai si Cioplea.
Cantoane pastorale: Stevia, Turcu.
Azuga: locuinte de secol XIX si XX declarate monumente de arhitectura.
Peisaj alpin: flora si fauna caracteristice Muntilor Garbovei. Panorama Muntilor Bucegi.
Variante
Parcurgerea separata a celor doua vai fara a realiza legatura intre ele.
Particularitati
Centrul de inchiriere biciclete si informatii turistice in Azuga.
Lungime: 28 km.
Denivelare: 320m.
Durata: 4-5 ore.
Traseu Azuga(970m) – Culmea Sorica(1539m) – Varful Baiu(1850m) – Poiana Tapului(860m) – Busteni – Zamora(950m) – Azuga Spital(905m) – Azuga
Sursa: www.muntii-bucegi.ro
Timp: 4 – 5 ore
Caracteristici
Traseu dificil pe culmea Muntilor Baiului. Drum alpin (12km), drum forestier pietruit (7km) si asfaltat (7km). Panta foarte accentuata la coborarea din golul alpin in Poiana Tapului.
Recomandari
Ciclistilor cu o pregatire fizica buna si medie (pentru cei care parcurg doar drumul alpin).
Puncte speciale, curiozitati
Cabana Sorica. Cantonul pastoral Zamora. Panorama Muntilor Garbova, Bucegi si Postavarul. Peisaj alpin – flora si fauna caracteristice Muntilor Garbova.
Variante
Se poate parcurge doar drumul alpin cu revenire direct in Azuga fara coborare in Poiana Tapului.
Particularitati
Centrul de inchiriere biciclete si informatii turistice in Azuga. De la Cabana Sorica in golul alpin transport cu telescaunul. Posibil transfer auto Busteni – Azuga.
Lungime: 26 km.
Denivelare: 945m.
Durata: 4-5 ore.
Traseu Azuga (970m) – Busteni (885m) – Cab. Babele (2200m) – Cab. Piatra Arsa (1950m) – Cab. Cuibul Dorului (1160m) – Sinaia (900m) – Azuga
sursa: www.muntii-bucegi.ro
Timp: 5 – 6 ore
Caracteristici
Traseu dificil pe Platoul Muntilor Bucegi. Drum alpin, pietruit – 17 km; drum asfaltat – 7 km. Panta accentuata la coborarea din golul alpin la Cabana Cuibul Dorului.
Recomandari
Ciclistilor cu o pregatire fizica buna, organizati in grupuri.
Puncte speciale, curioszitati
Statiunile turistice Busteni si Sinaia. Cabane turistice: Babele, Piatra Arsa, Cuibul Dorului.
Muntii Bucegi: Valea Jepilor, cascade si chei pe Valea Dorului, martori de eroziune in zona Babele – Cocora, rezervatie floristica in zonele Piatra Arsa si Coltii lui Barbes.
Sinaia: Castelul Peles si Manastirea Sinaia.
Busteni: Castelul Cantacuzino si biserica ctitorita de Regele Carol in 1889.
Variante
In zona Platoului Muntilor Bucegi se poate urmari poteca alpina sau drumul auto pietruit.
Particularitati
Centrul de inchiriere biciclete si informatii turistice in Azuga. Informatii turistice in Azuga, Busteni si Sinaia. Transfer auto pe ruta Azuga – Busteni. De la Busteni la Cabana Babele transfer cu telecabina. De la Cabana Cuibul Dorului (Sinaia) la Azuga transfer auto.
Lungime: 42 km.
Denivelare: 1230m.
Durata: 5-6 ore.
Traseu – Azuga, Diham, Gura Diham
sursa: http://www.freerider.ro
Traseul se adresează cicliştilor cu aptitudini şi condiţie fizică moderate. Traseul nu este greu însă pe alocuri necesită puţin push-bike, iar la coborâre sunt porţiuni pe care unii vor trebui să se dea jos pentru a le traversa, datorită stâncilor sau rădăcinilor. În plus, traseul parcurge, la început şi la final, şi o porţiune din DN1. Însă nu considerăm acest lucru o problemă întrucât în week-end cel puţin traficul auto se mişcă foarte lent.
Se începe cu pedalatul pe asfalt, pe DN1 spre Predeal, drum pe care îl vom urma preţ de aproximativ 5,5 km. Se merge pe plat aşadar încălzirea se poate face bine. După care vom face stânga spre Pârâul Rece şi vom începe urcarea. Drumul este în continuare asfaltat, iar pentru încă 4 km vom urca având o înclinaţie medie de doar 4%. La kilometrul 9,5 vom face stânga, vom părăsi asfaltul şi o vom lua spre cabanele Steaua şi Diham.
În doar puţin peste 1 km vom ajunge la cabana Steaua de unde începe şi urcuşul ceva mai pronunţat. Se continuă preţ de încă 3 km până se ajunge în Şaua Baiului, o răscruce mare de drumuri cu poteci şi forestiere ce pleacă în toate direcţiile. Noi o vom lua la dreapta spre cabana Diham (nord – vest vest) faţă de drumul de pe care am venit, la început pe curbă de nivel apoi în coborâre până la cabană. Aici putem face pauza zilei şi servi prânzul la cabană pentru ca oricum au trecut aproximativ 2,5 ore de când suntem pe bicicletă.
De la cabana Diham ne vom întoarce puţin pe acelaşi drum, aproximativ 400 m în urcare, după care vom face dreapta (sud-vest) pentru a continua spre cabana Poiana Izvoarelor unde vom ajunge după alţi aproximativ 3 km. Aceasta secţiune va fi cea mai dificilă a traseului, dar şi zona unde vom atinge cea mai înaltă altitudine a traseului, 1.540 m potrivit Google Earth. Tot aici vom întâlni şi câteva porţiuni mai abrupte care pe unii este posibil să împingă puţin bicicleta datorită înclinaţiei mari şi a suprafeţei de rulare instabilă. Din cel mai înalt punct al traseului mai avem doar în jur de 1 km până vom ajunge la cabana Poiana Izvoarelor. Dacă nu am mâncat la Diham o putem face aici întrucât cabana este mare şi primitoare.
Mai departe pornim acum pe traseul turistic, marcat cu vopsea bandă roşie, potecă lată ce leagă această cabană de cabana Gura Diham aflată la o altitudine de 982 m. Până la Gura Diham avem doar coborâre însă, deşi este doar la vale, este şi cea mai dificilă secţiune a traseului din punct de vedere tehnic. Acest lucru se datorează zonelor de stâncărie sau rădăcini care vor putea fi traversate pe bicicletă doar de ciclişti experimentaţi. Ceilalţi vor trebui să se dea jos însă porţiunile sunt scurte şi vor fi depăşite repede. Poteca este însă lată şi se află la umbra pădurii pentru întreaga durată.
Cu puţin înainte de a ajunge la Gura Diham se iese din pădure, poteca se îngustează, iar traseul devine mai dificil întrucât cei cu mai puţină experienţă trebuie să-şi controleze viteza. Poteca merge abrupt la vale aşa că atenţie!
Şi la complexul turistic Gura Diham mai putem face o pauză dacă dorim după care pornim pe drum forestier înapoi spre Azuga. Mai avem astfel de pedalat în jur de 7,5 km pe un forestier de bună calitate însă destul de circulat în week-end, până când vom ajunge înapoi la DN1. De aici mai sunt încă aproape 4 km de mers pe asfalt până la locul de unde am pornit cu aproximativ 5 ore în urmă.
Lungime traseu: 30 km
Durata aproximativa: 5 ore
Diferenţă de nivel: 897 m
Rampă medie: 5,5%
Alt. maximă: 1.540 m
Izvoare: 1 si exista pe traseu cabane turistice
Magazine: 0, dar exista pe traseu cabane turistice
Recomandări
PURTATI CASCA
Purtati o casca lejera si moderna! Va va proteja in caz de cadere, de razele soarelui sau de ploaie.
Reguli pentru prevenirea accidentelor
Circulatia biciclistilor unul langa altul este permisa, pe itinerariile cicliste marcate, cu conditia sa nu deranjeze alti utilizatori ai drumului. Este de preferat sa nu se ruleze in grupuri mai mari de 6 persoane pentru a nu se jena reciproc si a nu crea dificultati de coordonare ce pot genera accidente. Niciodata un copil nu coboara o panta primul. In cazul cresterii vitezei este foarte dificil pentru un copil sa stapaneasca bicicleta deoarece nu are putere sa franeze.
Tarife transport biciclete cu telecabina Busteni-Babele
- intre 15.06-15.09 (inclusiv weekend si sarbatori legale): 70 lei (contravaloarea a doua cartele de adult)
- intre 16.09-14.06 (mai putin weekend si sarbatori legale): 35 lei (contravaloarea unei cartele de adult)